فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و سوم شماره 2 (تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/05/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ایرج اسکندری* صفحات 131-144
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر عمق کاشت بر روی عملکرد سه ژنوتیپ جدید جو در قالب طرح کرت های نواری خرد شده (استریپ یلات) در پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت سه سال زراعی (83-1381) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه به مورد اجرا گذاشته شد. عامل عمودی شامل محدوده عمق های کاشت 4-6، 2-4 و 6-8 سانتی متر و عامل افقی شامل ژنوتیپ های جو Yesevi Obruk و ICB-111838 بودند. در طول دوره رشد یادداشت برداری های صفات زراعی انجام شد. نتایج حاصله، عمق کاشت تاثیر معنی داری بر تعداد سنبله بارور در واحد سطح داشت. بیشترین تعداد سنبله از عمق کاشت متوسط (6-4 سانتی متر) با میانگین 296 سنبله و کمترین آن در کاشت عمیق (8-6 سانتی متر) با میانگین 229 سنبله به دست آمد. عمق کاشت بر عملکرد دانه تاثیر معنی ‏داری داشت، به طوری که بیشترین میزان عملکرد مربوط به عمق کاشت 6-4 سانتی متر با میانگین 2750 کیلوگرم در هکتار و کمترین مقدار مربوط به عمق کاشت 8-6 سانتی متر با میانگین 2240 کیلوگرم در هکتار بود. با افزایش عمق کاشت وزن خشک بیوماس کاهش یافت. بیشترین میزان محصول دانه مربوط به ژنوتیپ Yesevi با 2780 کیلوگرم در هکتار بود. ژنوتیپ Yesivi با تولید 303 سنبله در مترمربع بیشترین تعداد و ژنوتیپObruk با میانگین 243 سنبله در واحد سطح کمترین تعداد سنبله بارور را تولید کردند. در مجموع نتایج این آزمایش نشان داد که با رعایت عمق کاشت مناسب می توان عملکرد جو دیم را در مناطق سردسیر افزایش داد.
  • حسین حاتم زاده* صفحات 145-158
    در سال های 82-1379 به منظور ارزیابی و تعیین پایداری ارقام گلرنگ با عملکرد دانه بالا در کشت انتظاری دیم، این آزمایش به مدت سه سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم کرمانشاه (سرارود) انجام شد. در این تحقیق 25 لاین و رقم گلرنگ در قالب طرح لاتیس مربع ساده مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج تجزیه پایداری به روش ابرهارت و راسل نشان داد بین ارقام اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1% وجود دارد. اثر متقابل ژنوتیپ در سال (خطی) معنی دار بود. لاین 338 و رقم PI-258417 که هم دارای شیب خط کمتر از یک و متوسط عملکرد بیشتر از متوسط کل (به ترتیب 930.94 و 1031.92 کیلوگرم در هکتار) و هم واریانس انحراف از خط کمتری بودند، می توانند برای کشت انتظاری دیم در منطقه کرمانشاه توصیه شوند.
  • سولماز خسروی*، علی وطن پورازغندی، رحیم حداد، نرگس مجتهدی صفحات 159-168

    سوسن یکی از گیاهان مهم زینتی است و در تجارت گل دارای ارزش زیادی است. در این تحقیق اثر غلظت های متفاوت پیکلرام (6, 3, 2, 1, 0 و 9 میلی گرم در لیتر)، تیدیازرن (1.5, 1, 0.5, 0 و 2 میلی گرم در لیتر)، نفتالین استیک اسید (1.5 میلی گرم در لیتر) در ترکیب با تیدیازرن (0.2, 0.08 و 0.4 میلی گرم در لیتر)، 4, 2 دی کلروفنوکسی استیک اسید (5, 2.5 و 10 میلی گرم در لیتر) در ترکیب با بنزیل آمینوپورین (0.25 میلی گرم در لیتر) و نیز نوع ریزنمونه (قسمت های قاعده ای، میانی و نوک فلس های پیاز سوسن) بر القای جنین زایی رویشی مستقیم در رقم تجاری سوسن (Lilium longiflorum var. Ceb-Dazzle) در قالب چهار آزمایش جداگانه مورد ارزیابی قرار گرفت. ریزنمونه ها پس از ضدعفونی سطحی در محیط پایه MS همراه با 3% ساکارز و %0.3 فیتاژل و غلظت های مختلف تنظیم کننده های رشد کشت شدند. نتایج نشان داد که استفاده از 2 میلی گرم در لیتر پیکلرام به همراه ریزنمونه های میانی فلس توانست بیشترین جنین به ازای هر ریزنمونه (به طور متوسط 30.6) را القا نماید. جنین زایی به صورت مستقیم و بدون تشکیل بافت پینه ای القا شد. غلظت های متفاوت تیدیازرن به تنهایی و یا در ترکیب با نفتالین استیک اسید و نیز 4, 2 دی کلروفنوکسی استیک اسید در ترکیب با بنزیل آمینوپورین اثری بر القای جنین زایی رویشی در ریزنمونه ها نداشت و همگی منجر به تشکیل پیازچه شدند. جنین های القا شده جهت بلوغ به محیط MS بدون هورمون منتقل شده و پس از طی مراحل بلوغ به گلدان انتقال یافتند.

  • سیدطه دادرضائی*، محمد ترابی، غلامعباس لطفعلی آینه، محمدرضا اصلاحی صفحات 169-180

    در سال های اخیر بیماری سیاهک برگی گندم با عامل Urocystis agropyri در برخی مزارع استان خوزستان گسترش یافته و خسارت قابل توجهی به گندم وارد کرده است، به طوری که آلودگی در این مزارع تا 45 درصد برآورد گردید. مهم ترین و اقتصادی ترین روش مبارزه با این بیماری، استفاده از ارقام مقاوم است. این آزمایش در دو سال زراعی 84-1382 به منظور تعیین مقاومت ارقام تجاری و امید بخش گندم اجرا شد. بدین منظور 186 رقم و لاین شامل ارقام تجاری، امید بخش گندم نان و دوروم مورد بررسی قرار گرفتند. ده گرم بذر هر رقم پس از تیمار با 0.1 گرم اسپور سیاهک برگی در دو خط یک متری کاشته شدند. آزمایش در سال زراعی 83-1382 در یک تکرار و در سال زراعی 84-1383 در دو تکرار کاشته شد تا بر اساس میانگین درصد آلودگی، عکس العمل ارقام ارزیابی شود. ظهور بیماری با فنولوژی گیاه ارتباط داشت و بیماری در اواخر ساقه رفتن ظاهر شد. ارزیابی و گروه بندی ارقام براساس میانگین دو سال انجام شد. نتایج نشان داد که از بین 186 رقم و لاین، 22 رقم خیلی حساس (با 20.61 الی 52.45 درصد بوته آلوده)، 33 رقم حساس (با 10.41 الی 19.05 درصد بوته آلوده)، 25 رقم نیمه حساس (با 5.21 الی 9.67 درصد بوته آلوده)، 18 رقم نیمه مقاوم (با 2.36 الی 4.94 درصد بوته آلوده)، 36 رقم مقاوم (با کمتر از 2 درصد بوته آلوده) و 52 رقم مصون یا ایمن بدون هیچ گونه آلودگی بودند. تمام ارقام خیلی حساس، حساس، نیمه حساس و نیمه مقاوم جزء ارقام گندم نان بودند. از 80 رقم و لاین دوروم مورد بررسی 50 رقم و لاین نسبت به این بیماری مصون و 30 رقم و لاین مقاوم ارزیابی شدند و تنها دو رقم گندم نان فاقد آلودگی بودند. منابع مقاومت به دست آمده، می تواند برای کنترل بیماری در استان خوزستان مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: گندم، سیاهک برگی، مایه زنی مصنوعی، مقاومت ارقام، Urocystis agropyri
  • سیاوش رعیت پناه*، وحید علوی، غلامحسین عرب صفحات 181-189

    به منظور دستیابی به ارقام متحمل به بیماری پوسیدگی ذغالی، در سال های 1380 و 1381 در قطعه زمینی الوده به عامل بیماری واقع در شهرستان جویبار استان مازندران، 121 لاین خالص سویا مورد بررسی قرار گرفتند. با نمونه برداری از خاک، اندام های الوده کننده قارچ عامل بیماری به عنوان مایه اولیه تلقیح 35 عدد سختینه زنده در هرگرم خاک تعیین و آزمایش در قالب طرح لاتیس مربع ساده با دو تکرار انجام شد. در هر کرت به طول پنج متر، سه خط از هر لاین با فاصله نیم متر از یکدیگر کاشته شد و فاصله بین بوته ها در هر خط ده سانتی متر در نظرگرفته شد. وجود سختینه ها در روی ریشه و طوقه به عنوان ملاک تشخیص بوته های آلوده از سالم قرار گرفت . نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب داده های حاصل از شمارش تعداد بوته های آلوده در تیمارهای مختلف ، اختلاف معنی داری از نظر میزان آلودگی به پوسیدگی ذغالی را بین لاین ها نشان داد. بعضی از لاین ها حساسیت زیاد (با 100% آلودگی) و برخی دیگر تحمل خوبی نسبت به این بیماری از خود نشان دادند. به طور کلی گروه های دیررس به بیماری فوق، متحمل تر بودند. در مقایسه میانگین ها (آزمون کلاستر) لاین های خالص J. K-695 , B. P-692 و K. S- 69035 با کمترین میزان آلودگی به پوسیدگی ذغالی در گروه متحمل قرار گرفتند. با تلفیق نتایج حاصل از این بررسی و اطلاعات زراعی موجود در مورد خصوصیات کمی و کیفی ، دو لاین B. P-692 و J. K-695 به عنوان ارقام مناسب جهت کاشت در این استان انتخاب و با نام های ساری و تلار معرفی شدند.

    کلیدواژگان: سویا، لاین های پیشرفته، بیماری پوسیدگی ذغالی، مقاومت
  • ابوالفضل فرجی*، افشین سلطانی صفحات 191-202

    عملکرد دانه و روغن، اجزای عملکرد، صفات زراعی و درصد روغن 18 ژنوتیپ بهاره کلزا در یک آزمایش دو ساله با شرایط آب و هوایی متفاوت (83-1381)، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد بررسی گردید. نتایج تجزیه مرکب دو ساله داده های آزمایش نشان داد که اثر سال بر طول دوره رشد، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و عملکرد دانه و روغن در سطح یک درصد معنی دار بود. اگرچه کاهش طول دوره رشد در سال دوم آزمایش سبب کاهش معنی دار وزن هزار دانه ژنوتیپ ها گردید، ولی مساعد بودن شرایط آب و هوایی و افزایش تعداد ساعات آفتابی طی مراحل گلدهی و تشکیل دانه، سبب افزایش تعداد دانه در بوته و در نتیجه افزایش معنی دار عملکرد دانه و روغن در سال دوم نسبت به سال اول آزمایش شد. میانگین عملکرد دانه در سال اول و دوم آزمایش به ترتیب 2359 و 3318 کیلوگرم در هکتار بود. وزن هزار دانه هیبریدهای هایولا 401 (به ترتیب 4.64, 4.59 و 4.52 گرم برای هیبرید های هایولا 401 خارجی، صفی آباد و برازجان) و هایولا 420 (4.72 گرم) به طور قابل توجهی بیشتر از ژنوتیپ های دیگر بود. بیشترین درصد روغن (45.6 درصد) مربوط به ژنوتیپ آپشن 500 بود. هیبرید هایولا 420 به ترتیب با تولید 3560 و 2049 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه و روغن را داشت و با توجه به عملکرد بالا و خصوصیات زراعی مطلوب به نظر می رسد که این هیبرید می تواند همراه با هیبرید هایولا 401 به عنوان ارقام مناسب جهت کشت در مناطق شرقی گلستان توصیه شوند.

  • صادق جلالی*، محمدرضا نعمت اللهی، محمدحسین سبزی صفحات 203-216

    ویروس های کوتولگی زبر (Maize Rough Dwarf Virus: MRDV) و موزاییک ایرانی ذرت (Iranian Maize Mosaic Virus: IMMV) از شایع ترین بیماری های ویروسی این محصول در استان اصفهان هستند که توسط زنجرکLaodelphax striatellus منتقل می شوند. به منظور مطالعه تاثیر تاریخ کاشت و رقم ذرت بر میزان آلودگی به ویروس های مذکور آزمایشی در قالب کرت های خرد شده که فاکتور اصلی آن تاریخ های مختلف کاشت (پانزدهم اردیبهشت، سوم خرداد و بیستم خرداد) و فاکتور فرعی آن چهار رقم ذرت KSC604, KSC647, KSC704 و KSC301 بود، در چهار تکرار طی دو سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوتر آباد اجرا گردید. میانگین درصد بوته های آلوده هر یک از ارقام مورد مطالعه در هر تیمار با شمارش بوته های آلوده در دو خط میانی تعیین شد. پس از تبدیل داده ها به آرکسینوس جذر x ، تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها با استفاده از روش آزمون چند دامنه ای دانکن نشان داد که تاریخ کاشت بر میانگین درصد بوته های آلوده به IMMV از نظر آماری اثر معنی داری در سطح یک درصد دارد. میزان آلودگی ارقام در تاریخ سوم نسبت به دو تاریخ کاشت دیگر کمتر و در گروه جداگانه ای قرار گرفت. درصد بوته های آلوده ارقام به این ویروس در تاریخ کاشت دوم تفاوت معنی داری نشان داد و ارقام مورد مطالعه در سه گروه متمایز قرار گرفتند. اثر تاریخ کاشت بر میانگین درصد بوته های آلوده به ویروس MRDV در سطح یک درصد معنی دار بود. مقایسه میانگین درصد بوته های آلوده ارقام به این ویروس در سه تاریخ کاشت تفاوت معنی داری نشان داد و ارقام در دو گروه متمایز قرار گرفتند. گروه اول شامل رقم KSC301 با کمترین میزان آلودگی و گروه دوم شامل ارقام KSC604 ، KSC647 و KSC704 بود.

  • رفیعی مسعود* صفحات 217-232

    به منظور تعیین تراکم و آرایش کاشت مناسب ذرت رقم KSC700 آزمایشی با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت استریپ پلات- فاکتوریل با چهار تکرار طی دو سال زراعی (3-1382) در شرایط آب و هوایی خرم آباد به اجرا درآمد. دو فاصله ردیف 60 و 75 سانتی متر در کرت های افقی و دو تیمار الگوی کاشت یک و دو ردیف روی پشته و تراکم در چهار سطح 95, 80, 65 و 120 هزار بوته در هکتار به صورت فاکتوریل در کرت های عمودی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با الگوی کاشت دو ردیفه امکان افزایش تراکم وجود دارد به طوری که آرایش کاشت دو ردیفه با فاصله ردیف کاشت 75 سانتی متر و تراکم 95 هزار بوته در هکتار با 12.24 تن در هکتار عملکرد دانه برتری معنی داری نسبت به سایر تیمارها داشت. در آرایش کاشت یک ردیفه، فاصله ردیف 60 سانتی متر با تراکم 80 هزار بوته در هکتار با عملکرد 10.9 تن در هکتار در مرتبه بعدی قرار گرفت.

  • عبدالستار دارابی* صفحات 233-244
    به منظور تعیین مناسب ترین تراکم بوته و تاریخ برداشت برای سه رقم سیب زمینی، آزمایشی به مدت دو سال (82-1380) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان انجام شد. این تحقیق با استفاده از آزمایش کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه رقم سیب زمینی آریندا، پیکاسو و سانته، فاکتور فرعی شامل سه تراکم بوته 7.6, 5.3 و 8.9 بوته در مترمربع با آرایش کاشت 20´75, 25´75 و 15´75 سانتی متر و فاکتور فرعی شامل سه تاریخ برداشت 10 اردیبهشت، 25 اردیبهشت و 9 خرداد بود. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که رقم، تراکم بوته و تاریخ برداشت اثر معنی داری بر عملکرد کل و قابل فروش غده و اجزای عملکرد داشتند. اثر رقم و تاریخ برداشت بر درصد عملکرد غیرقابل فروش و اجزا تشکیل دهنده آن (غده های ریز، غده های پوسیده و رشد ثانویه) نیز معنی دار بود ولی اثر تراکم بوته بر کلیه این صفات به استثنای رشد ثانویه معنی دار نبود. با افزایش تراکم بوته، وزن متوسط غده و متوسط تعداد غده در هر بوته کاهش ولی عملکرد کل و قابل فروش غده افزایش یافت به طوری که تراکم 8.9 بوته در مترمربع حداکثر محصول کل و قابل فروش را تولیدکرد. با به تعویق افتادن تاریخ برداشت عملکرد کل افزایش یافت و حداکثر محصول کل در تاریخ برداشت 9 خرداد تولید شد ولی به دلیل بالا بودن عملکرد غیرقابل فروش در این تاریخ برداشت، بیشترین محصول قابل فروش در تاریخ برداشت 25 اردیبهشت تولید شد. با توجه به نتایج این بررسی کاشت رقم سانته با تراکم 8.9 بوته در مترمربع و تاریخ برداشت 25 اردیبهشت برای منطقه بهبهان توصیه می شود.
  • مسعود لطیفیان*، سید سمیح مرعشی، سهام احمدی‏زاده، پرستو نیکبخت صفحات 245-255

    کنه تارتن خرما Oligonychus afrasiaticus (McGregor) یکی از آفات مهم درخت خرما است. در این تحقیق واکنش 30 رقم خرمای بومی استان خوزستان نسبت به کنه تارتن خرما با برآورد شدت آسیب آفت مزبور و مطالعه خصوصیات میوه آن ها مورد بررسی قرار گرفت. برای تفکیک ارقام بر اساس درجه حساسیت به کنه تارتن خرما از روش تحلیل خوشه‏ ای استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که ارقام بومی استان خوزستان براساس درجه آسیب دیدگی ناشی از کنه تارتن خرما به چهار گروه تفکیک می‏ شوند که شامل ارقام با آلودگی بسیار شدید شامل لیلویی، برحی، زاهدی، دیری، اشکر و بریم، ارقام شدیدا آلوده شامل حلاوی، بلیانی، سویدانی، هداک، شکر، بنت ‏السب، دگل زرد، خضراوی و استعمران، ارقام متوسط آلوده شامل بوبکی، چبچاب، مشتوم، جهرمی، عموبحری، دگل سرخ، فرسی و هدل و ارقام کمی آلوده شامل خصاب، حمراوی، حساوی، اسحاق، جوزی و گنطار بودند. از بین صفات مختلف مورد بررسی صفات کمی وزن خوشه و تعداد حبه و در میان صفات کیفی صفت ضخامت پوست میوه دارای همبستگی معنی داری با درجه آسیب دیدگی ناشی از کنه تارتن خرما در ارقام مختلف بودند که در انتخاب ارقام مقاوم می توان از آن ها استفاده کرد. سایر صفات کمی و کیفی فاقد ارتباط معنی داری با این عامل بودند.

  • معرفت قاسمی*، مجتبی وهاب زاده، غلامرضا امین زاده، حسن خانزاده، کمال شهبازی صفحات 257-260

    مناطق حاصلخیز اقلیم گرم شمال (مناسب کشت ارقام بهاره و نیمه بهاره گندم) شامل دشت های گرگان، گنبد، مازندران و مغان از مناطق مهم تولید گندم با کیفیت بالا در کشور هستند و همه ساله بیش از 750 هزار هکتار از سطح زیر کشت گندم را به خود اختصاص می دهند (بی نام، 1379). منطقه مغان با بیش از 35 هزار هکتار گندم آبی از مهم ترین مناطق تولید گندم در استان اردبیل محسوب می شود. وجود شرایط کاملا مساعد برای بروز و فعالیت بیماری های مهم گندم از جمله زنگ زرد و فوزاریوم سنبله که در بیشتر سال ها باعث خسارت به محصول می شوند، انتخاب رقم مناسب برای این مناطق را دشوار می سازد. در چند دهه گذشته ارقام گندم پرمحصول متعددی برای منطقه مغان معرفی و توسط زارعین کاشته شده اند، ولی اکثر این ارقام بعد از مدت کوتاهی به دلیل حساس شدن به زنگ یا بیماری های دیگر کنار گذاشته شده اند. به همین دلیل در معرفی رقم برای این منطقه و مناطق مشابه توجه به بیماری ها اهمیت ویژه ای دارد.

  • مجید نحوی*، محمد صالح محمد صالحی، مهرزاد الله قلی پور، رحمان عرفانی، فریدون پاداشت، منوچهر ایزدیار، حسین رحیم سروش، حمید درستی، ناصر شرفی، اعظم اقلیدی، عبدالحسین شیخ حسینیان، حسین مهرگان، محمد تواضع، میترا یکتا صفحات 261-265

    استان گیلان با 230 هزار هکتار سطح زیرکشت برنج به همراه استان مازندران با سطح زیرکشت مشابه بیشترین سطح زیرکشت برنج در کشور رادارند. سطح زیرکشت برنج در ایران براساس آمار اداره کل آمار و اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی بالغ بر 534 هزار هکتار با میانگین عملکرد 3690 کیلوگرم در هکتار و تولید کل بیش از 3 میلیون تن شلتوک است (بی نام، 1380).برای استمرار تولید ارقام پرمحصول جدید و رفع نواقص ارقام پرمحصول قبلی با تکیه بر بالا بردن کیفیت پخت، انتخاب والدین مناسب و انجام تلاقی های لازم انجام شد. به همین دلیل رقم سالاری که از ارقام محلی و با کیفیت خوب است به منظور تلاقی با رقم سپیدرود که از توانایی جزیی برای ترکیب با ارقام دیگر برخوردار است و در عین حال جزء ارقام پرمحصول و مقاوم به بیماری بلاست محسوب می شود انتخاب شد، به این امید که در نسل های در حال تفکیک قابلیت انتخاب لاین های مناسب وجود داشته باشد.

|
  • Pages 131-144
    Conservation tillage practices and proper planting depth are very important for early emergence before the first effective rainfall in dryland cold regions. An experiment was conducted at the Dryland Agricultural Research Station of Maragheh, located in the northwest of Iran, during 2001-2004 to determine the proper planting depth for barley in dryland. The treatments were, three barley genotypes (Yesevi , Obruk and ICB-111838) as the main plot and three planting depths (2-4, 4-6 and 6-8 cm) as subplot designed in strip plot with three replications. Data were taken from yield and other traits during the growth period. Results showed that planting depth significantly influenced number of heads per square meter, biomass and grain yield. The highest number of heads per square meter (296 heads) and the highest grain yield (2750 kgha-1) were obtained from 4-6 cm planting depth. Differences between grain yield of genotypes were significant (P < 0.01). The maximum grain yield (2780 kgha-1) was gained form Yesivi genotype. Number of heads per square meter was the main effective factor on yield increase.
    Keywords: Barley, planting depth, Dryland, yield
  • Pages 145-158
    To study yield stability in some high yielding cultivars and lines of safflower, twenty five lines and cultivars were evaluated in a lattice design for three years (2000-2003) in Sararoud Dryland Agricultural Station in Kermanshah. Stability analysis based on Eberhart and Russell method showed significant difference at 1% probability level among genotypes for seed yield. Interaction effect of genotype and year was also significant. Line 338 and cultivar PI-258417 having yields more than total average (930.94 and 1031.92, respectively), line slope less than 1 and lower deviation variance of line were found to be more suitable for entazari plating under rainfed conditions of Kermanshah.
    Keywords: safflower, entazari planting, Yield stability, Rainfed
  • S. Khosravi *, A. Vatanpour Azghandi, R. Hadad Pages 159-168

    Lilium is one of the highly valuable ornamental plants in national and international flower markets. One of the most effective methods for propagation of Lilium is tissue culture, preferably through direct somatic embryogenesis. In the resent project, the effects of various concentrations of Picloram (0, 1, 2, 3, 6 and 9 mgl-1), Thidiazuron (0, 0.5, 1, 1.5 and 2 mgl-1), α-Naphtalene Acetic Acid (1.5 mgl-1) in combination with Thidiazuron (0.08, 0.2 and 0.4 mgl-1), 2,4-Dicholorophenoxy Acetic Acid (2.5, 5 and 10 mgl-1) in combination with Benzyl Amino Purine (0.25 mgl-1) and types of explant (basal, central and distal part of bulb scale) was investigated on direct somatic embryogenesis induction of Lilium longiflorum var.Ceb-Dazzle. The explants were surface sterilized and then were cultured on MS medium supplemented with 3% sucrose, 0.3% Phytagel and various concentrations of mentioned growth regulators. According to the results, it was found that 2 mgl-1 Picloram was the most effective concentration to induce direct somatic embryogenesis in L. longoflorum, giving the highest number of embryos (on average 30.6 embryo/explant) on central explant. Thidiazuron alone or in combination with α-Naphtalene Acetic Acid in various concentrations was not able to induce somatic embryogenesis, but caused bulblet regeneration. Similar results were obtained for 2,4-Dicholorophenoxy Acetic Acid and Benzyl Amino Purine treatments. Induced somatic embryos were transferred to MS media without growth regulators for further development and maturation. The matured plantlets were acclimatized and transferred to in vivo conditions.

    Keywords: Lilium, Picloram, Thidiazuron, α-Naphtalene Acetic Acid
  • S. T. Dadrezaie *, M. Torabi, G. Lotfali Aeineh, R. Eslahi Pages 169-180

      Flag smut of wheat (Urocystis agropyri) has been recently developed in some fields in Khuzestan province and causes sever damages on wheat. Infection was estimated up to 45% in these fields. The most important and economical control method is use of resistant cultivars. This experiment was conducted to evaluate some commercial and promising wheat cultivars and lines for resistance to disease. For this, 186 commercial and promising bread and durum wheat cultivars and lines, after artificially infection with smut spores, were sown in disease nursery. Each cultivar was planted in two rows with one meter length. This experiment was conducted in 2003-2004 with one replication and in 2004-2005 with two replications and on the basis of average of infected Plants, reactions were evaluated. The results of two years showed that among 186 cultivars and lines, 22 were very susceptible with infection between 20.61 to 52.45 percent, 33 were susceptible with infection range from 10.41 to 19.05 percent, 25 were moderately susceptible with 5.21 to 9.67 infection percent, 18 were moderately resistant with infection percent between 2.36 to 4.49, 36 were resistant with infection less than 2 percent and 52 were immune. The majority of bread wheat genotypes were very susceptible, susceptible, moderately susceptible or moderately resistant.Form 80 evaluated durum lines and cultivars, 50 lines and cultivars were immune and 30 were resistant to the disease, and only two bread wheat cultivars were immune. Â

    Keywords: Wheat, flag smut, Artificial inoculation, resistance of cultivars
  • S. Rayatpanah, V. Alavi, G. Arab Pages 181-189

    In order to determine the tolerant cultivars to charcoal rot disease,caused by Macrophomina phaseolina,121 soybean lines were evaluated in field conditions during 2001 and 2002. Initial densities of the fungal inoculum was 35 microsclerotia per gram of soil. The experiment was carried out in a simple lattice square design with 121 plots in two replications. In each plot one soybean line was planted on three rows (5m long). Distance between rows was 50 cm and between plants 10 cm. Infected plants were differentiated from healthy ones, based on the level of colonization and presence of microsclerotia on the lower parts of stems and roots. The results of combined analysis of variance showed significant differences between soybean lines in reaction to the disease. Lines exhibited reactions from moderately resistance to high susceptibility (up to 100% infection). Generally,the late maturity groups of soybean were more tolerant to the disease. Lines B.P-692, J.K-695 and K.S-69035 showed the highest tolerance to charcoal rot. Based on the results in this study and the qualitative and quantitative agronomy characteristics, two lines J.K-695 and B.P-692 were selected as the suitable cultivars and introduced as Sari and Telar for cultivation in Mazandaran region.

    Keywords: soybean, advanced lines, charcoal rot disease, resistance
  • A. Faraji *, A. Soltani Pages 191-202

      Seed and oil yield, yield components, agronomic traits and oil percentage of 18 canola spring genotypes were evaluated in a two year experiment with different climate conditions at Agricultural Research Station of Gonbad during 2002–2004. The experiment was a randomized complete block design with four replications. The results of combined analysis showed that the effect of year was significant on the number of days from emergence to physiological maturity, resistance to lodging, the number of grains per pod, 1000 seed weight and seed and oil yield at the 1% level. In the second year of the experiment, decrease in the number of days from emergence to physiological maturity resulted significant decrease in 1000 seed weight, however existence of good climate condition, greater sunshine during flowering and seed formation periods resulted in increase in seed and oil yield (because of the decrease in lodging and increase in the number of seed per pod). The seed yield of the second and the first year of experiment were 3318 and 2359 kgha-1, respectively. The 1000 seed weight of Hyola 401 and Hyola 420 hybrids were more than those of other genotypes. The 1000 seed weight of Foreign Hyola 401, Safiabad Hyola 401, Borazjan Hyola 401 and Hyola 420 hybrids were 4.59, 4.64, 4.52 and 4.72 g, respectively. Option 500 had the highest oil percent (45.61%).The Hyola 420 hybrid had the highest seed (3560 kgha-1) and oil (2049 kgha-1) yield. Regarding of high yield and good vegetative characters, it seems that this hybrid and Hyola 401 can be recommended for planting in east part of Golestan. Â

    Keywords: Canola, genotype, climate conditions, Oil Percent, seed yield
  • S. Jalali *, M. R. Nematollahi, H. Sabzi Pages 203-216

    Maize Rough Dwarf Virus (MRDV) and Iranian Maize Mosaic Virus (IMMV) are dominant and common viral diseases in Isfahan province. Their transmission is by Laodelphax striatellus . In order to study the effects of planting date and commercial maize hybrids on infection of these viruses, an experiment was conducted in Kabutarabad Agricultural Research Station in Isfahan for two years (2000 and 2002). The experiment was in a spilt plot design that the main factor was various planting dates (5May, 24May and 10June) and sub factor was corn hybrids KSC704, KSC647, KSC604 and KSC301, with four replications. Mean Percentages of plants infected with each virus were determined by samples collected from two central rows in each treatment. Data were converted to Arcsin x/100 and were compared by Duncan’s multiple range test. Results showed that infected plants to IMMV was lower in the third planting date and was significantly different from other planting dates. Percentage of plants infected with IMMV in different hybrids were significantly different. Hybrid KSC301 had the lowest and KSC704 had the highest percentage of infected plants. Mean Percentage of plants infected with MRDV was significantly different in various planting dates. The highest and lowest infections were found in the second and third planting dates, respectively. Mean percentage of infected plants of hybrids to MRDV was significantly different in all plating dates. Hybrid KSC301 had the lowest and hybrids KSC604, KSC647 and KSC704 had the highest infected plants respectively.

    Keywords: Maize, MRDV, IMMV, Planting date, hybrids
  • Pages 217-232

      Maize Rough Dwarf Virus (MRDV) and Iranian Maize Mosaic Virus (IMMV) are dominant and common viral diseases in Isfahan province. Their transmission is by Laodelphax striatellus . In order to study the effects of planting date and commercial maize hybrids on infection of these viruses, an experiment was conducted in Kabutarabad Agricultural Research Station in Isfahan for two years (2000 and 2002). The experiment was in a spilt plot design that the main factor was various planting dates (5May, 24May and 10June) and sub factor was corn hybrids KSC704, KSC647, KSC604 and KSC301, with four replications. Mean Percentages of plants infected with each virus were determined by samples collected from two central rows in each treatment. Data were converted to Arcsin x/100 and were compared by Duncan’s multiple range test. Results showed that infected plants to IMMV was lower in the third planting date and was significantly different from other planting dates. Percentage of plants infected with IMMV in different hybrids were significantly different. Hybrid KSC301 had the lowest and KSC704 had the highest percentage of infected plants. Mean Percentage of plants infected with MRDV was significantly different in various planting dates. The highest and lowest infections were found in the second and third planting dates, respectively. Mean percentage of infected plants of hybrids to MRDV was significantly different in all plating dates. Hybrid KSC301 had the lowest and hybrids KSC604, KSC647 and KSC704 had the highest infected plants respectively. Â

    Keywords: Maize, MRDV, IMMV, Planting date, hybrids
  • Pages 233-244
    For determination of optimum planting density and harvesting date for potato cultivars, a split split plot experiment in basis of RCBD design with four replications was conducted for two years (2001-03) at Behbahan Agricultural Research Station. Main plot consisted of three cultivars Arinda. Piccaso and Sante. Sub plot were three planting densities 5.3, 7.6 and 8.9 plants per square meter (15 75, 20 75 and 25 75 cm) and sub sub plot were three harvesting dates of 30 April, 15 May and 30 May. Combined analysis of variance showed significant effects of cultivar, planting density and harvesting date on total yield, marketable yield and yield components. Effects of cultivar and harvesting date on unmarketable yield and its components (small tubers, rotted tubers and secondary growth) were also significant. Effect of planting density on small and rotted tubers were not significant. Cultivar Sante produced the heighest total and marketable yield. Increase in planting density decreased mean of tuber weight and tuber number per plant. Planting density of 8.9 plants per square meter produced the highest total and marketable yield. The highest total yield was produced in the latest harvesting date, but unmarketable yield was high in this harvesting date. Based on the results, cultivar Sante, density of 8.9 palnts per square meter and harvesting date of 15 May can be recommend for Behbahan region.
    Keywords: Potato, Cultivars, Planting density, Harvesting date
  • M. Latifian *, S. S. Marashi, S. Ahmadizadeh, P. Nikbakht Pages 245-255

    Date palm spider mite is one of the major pests of date palm in Khuzestan.This pest damages fruits in orchards. In the present study responses of 30 native date palm cultivars of Khuzestan were evaluated by assessment of pest infestation severity and fruit damage characteristics. Based on the responses, cultivars were clustered into four groups as very highly infested cultivars including Liloei, Berhee, Zahedi, Deiri, Ashkar, and Berim, highly infested cultivars including Halavi, Beliani, Sovidani, Hadak, Shkar, Bent Alsabae, Dagal zard, Khazravi and Sayer, moderately infested cultivars including Bobki, Chabchab, Mashtom, Jahromi, Amobahri, Dagal sorkh, Fersi and Hadal and less infested cultivars including Khasab, Hamravi, Hasavi, Ashagh, Jozi and Gantar. The characters such as bunch weight, fruits number, fruit skin thickness had significant correlation with the date palm spider mite injury. Other characteristics did not show significant correlation with the mite injury.

    Keywords: Date palm, spider mite, susceptibility of cultivars
  • M. Ghasemi *, M. Vahabzadeh, G. Aminzadeh, H. Khanzadeh, K. Shahbazi Pages 257-260

    Eight promising lines of bread wheat which had been selected through the preliminary and advanced traits, together with two check cultivar Shiroudi and Tajan were evaluated for yield, adabtability and response to cereal diseases in an on farm experiment conducted in two sites in Moghan. Combined analysis of variance on yield and yield components showed significant differences of lines in yield and other traits. Lines Sw89.3064/Star… and Attila/Milan with 5.7/8 and 5.709 tonha-1 had the highest yield in both sites. Although other lines produced yield as high as the check cultivar Shiroudi, but due to high resistance or tolerance to yellow rust, leaf rust, fusarium head blight and powdery mildew which are prevalent diseases in the region, two lines Sw89.3064/Star… and Sha4/Chil were selected as superior lines in this experiment.

    Keywords: Wheat, Promising lines, disease response, yield
  • M. Nahvi *, M. S. Mohammad Salehi, M. Allahgholipour, R. Erfani, F. Padasht, M. Izadyar, H. Rahim Saroush, H. Dorosti, N. Sharafi, A. Eghlidi, A. H. Sheikhhoseinian, H. Mehregan, M. Tavazo Pages 261-265

      Dorfak (Line No.424) is a single cross derivative between Sepidrood, a high yielding improved rice cultivar used as male parent and Salari, a traditional landrace with premium cooking quality and poor in yield as female parent. The cross was attempted in 1988 and the F2 generation onwards of the cross was raised in the pedigree breeding approach. The F2 single plant selections were based on early, synchronous flowering habit, increased number of tillers, high yielding potentials with reduced plant height and resistance to blast disease. However, the selections based on grain quality were initiated from F5 generation (1994) onwards. Amongst the different selected pedigree families of the selections made earlier, the line 424 was identified as high–yielding, semi-dwarf, resistant to blast and possessing good cooking quality characteristics in 1995. This selected line was entered into preliminary yield trials and advance yield trials in comparison to improved cultivars like Khazar and Sepidrood. Multi-environmental trials were conducted at three sites over 3 years (1996-98) and the pooled analysis of these trials averaged over sites and years, revealed highly significant differences (P 1) for yield. The line 424 performed consistently, yielding in the range of 5.5 to 6.3 tha-1 with an yield advantage of 17.4% over improved cultivars like Khazar while 34.5% over traditional check cultivar Binam in three on-farm trial sites. The selected line 424 was named as Dorfak and was released for cultivation in Guilan province in 2002. Dorfak is a semidwarf (plant height 110 cm), aromatic, short duration cultivar (120 days) with 17 productive tillers, 115 grains per panicle, good grain and cooking quality features. Rice kernel characteristics clearly showed that line 424 was a highly transgressive in nature especially for kernel length and length/width ratio. However, for all other grain quality traits, Dorfak was much closer to the traditional landrace parent i.e. Salari. Dorfak, was released in 2002 for cultivation, to a large extent combined the premium cooking quality features of the traditional landraces and the yield of improved cultivars, hence becoming popular with the farmers and consumers alike.   Â